Welkom

Welkom op de website van de Federation of Belgian Mushers Clubs (FBMC).

Sinds 1982 zijn wij een Belgische federatie voor de sledehondensport, waarbij het welzijn van zowel hond als musher van groot belang zijn. Onder de federatie hebben we verschillende clubs, waarbij mushers zich kunnen aansluiten, jong en oud, elke geaardheid en afkomst is welkom. Het belangrijkste is de fijne teamspirit, zowel tussen musher en hond(en), als tussen de clubleden onderling.

Bestuursleden gezocht

Voor het komende mushingseizoen zijn wij op zoek naar enkele gemotiveerde nieuwe bestuursleden voor onze federatie. Vanaf september komen volgende functies vrij te staan:

 • Voorzitter
 • Sportverantwoordelijke
 • Hulp bij algemene werking van de federatie

Bent u bekend met de werking van de sledehondensport, en ter uitbreiding de canicross-sport, wil u zich graag verder verdiepen in het administratieve luik en de wetgeving van onze federatie en bent u gemotiveerd om op regelmatige basis vergaderingen bij te wonen (of voor te zitten), dan kan u zich kandidaat stellen via ons contactformulier. Bij voorkeur wensen wij iemand die zeer gemotiveerd is om de federatie nog beter op de kaart te brengen en voldoende tijd en energie heeft om zich hier volledig achter te zetten.

Wat bieden wij u aan:

 • een fijne samenwerking in een leuk en dynamisch team
 • een andere kijk op de mushingwereld
 • een stem om de wereld van onze sport te verbeteren
 • jouw inspiratie en ideeën verder uit te werken in de praktijk

Dierenwelzijn

Het dierenwelzijn is onze grootste zorg binnen de federatie. Volgens de wet is het verboden om honden als trek- of lastdier te gebruiken. Echter kreeg de sledehondensport de toelating van het ministerie om de hond in te spannen als trekhond. Het is belangrijk dat wij, als federatie, een oogje in het zeil houden om de sport in goede banen te blijven leiden, zoals ze dit al jaren doet.

Musher

De musher (diegene die de honden leidt en aanspoort) heeft zeker ook voldoende aandacht nodig. Wij begeleiden een beginnende musher in zijn eerste stappen richting de sport (en de wedstrijden), en helpen bij het kiezen van de meest geschikte club onder de federatie. De meer ervaren musher wordt uitgedaagd door sportieve concurrentie tijdens de wedstrijden.

Troeven FBMC

De troeven van onze federatie zijn:

 • Wij zijn een open federatie (zowel raszuivere als niet-raszuivere poolhond is welkom)
 • Wij bieden als federatie de mogelijkheid om een vereniging op te richten die een bepaalde nood heeft (met of zonder v.z.w.)
 • Wij beschikken over een eigen identiteit
 • Wij hebben een lidmaatschap bij de wereldorganisatie International Federation of Sleddog Sport (IFSS).

Competitie

Wat is er leuker dan je trainingen te kunnen vergelijken met andere mushers? Ben ik goed bezig met mijn training? Zijn mijn honden sneller dan andere mushers? Luisteren ze ook in een ander gebied? Kunnen ze vlot andere teams voorbij steken (of laten voorbij steken)? Dit zijn allemaal vragen waarop je een antwoord kan vinden tijdens een van de wedstrijden die georganiseerd worden door de clubs.

Het fijne aan de federatie is, dat je zonder problemen ook mag deelnemen aan wedstrijden die georganiseerd worden door clubs van een andere federatie. Hierin ben je als musher helemaal vrij. Hou er wel rekening mee, dat wanneer je jou wil selecteren om deel te nemen aan een kampioenschap, dit wel dient te gebeuren onder de FBMC (indien je hierbij aangesloten bent).

FBMC houdt bij de wedstrijden een oogje in het zeil dat de wedstrijden verlopen volgens het reglement, met als belangrijkste aspect het welzijn van de hond(en). Ook zijn wij voor “fair play”, en dus voor “anti-doping”. Wij, als federatie, verdedigen een zuivere, eerlijke sport, zonder doping. In het reglement zijn dus ook anti-doping regels opgesteld, waarbij wij zullen toezien dat deze gerespecteerd worden.