Officiele Federation of Belgian Mushers Clubs Nieuws - Federation of Belgian Mushers Clubs

Dogs running
FBMC Logo
Dogs running
Menu
Ga naar de inhoud

Mushing les 4, Links rechts aanleren

Federation of Belgian Mushers Clubs
Gepubliceerd door in Mushing · 15 november 2021
Rechts – Links aanleren zoals beloofd.

Bij alles wat men doet of wilt doen moet men enkele ogenblikken stilstaan en zich de vraag stellen,
 •  Brengt hetgeen ik wil doen op hetgeen ik als resultaat wil.
 •  Zo ja, wat zijn de eventuele nadelen die ermee kunnen voorkomen
 •  Kan ik deze nadelen wegwerken ?
 •  Ga terug naar 1 ?

Als er op alles positief kan geantwoord worden, dan heb je een goed doordacht plan.
Zijn er nadelen waar je van weet dat ze mogelijk zullen blijven, dan is de vraag of je daarmee zou kunnen leven.
Actie geeft reactie, en denken dat iets doen enkel het gewenste oplevert is een gevaarlijke gedachte, het kan positief of negatieve gevolgen meedragen.
Maar we gaan de hond de links rechts aanleren.
Pavlov, den Ivan en zijn hond Pavlovdog en zijn beroemde kwijl onderzoek die de basis vormt van iedere opvoeding, hond, mens, ieder levend wezens., de conditionering.
En dat is hetgeen we gaan toepassen.

Drie gouden regels als je met honden omgaat en opvoed, dat is,
 • geduld,
 • geduld
 • geduld.

Weet je wat werkt ? Herhaling … . Weet je wat werkt ? Herhaling …. .Weet je wat werkt ? Herhaling …. enz..

Conditionering is op deze twee zaken gebaseerd, geduld en herhaling en als toetje iets dat dat eraan vast hangt hetgeen het versterkt of verzwakt.
Beloning versterkt en straffen is verzwakken maar beiden zijn conditionering.
Zoals in een vorige les al eens aangehaald is verplichten ( straf methode ), belonen door het achterwege laten van straf om iets te versterken.
De omgekeerde belonings- methode. Als je braaf bent krijg je geen slaag!
Dat werkt met mate om een gedrag te versterken en is effectiever om een gedrag te verzwakken.
Ik durf iedere zachtmoedige honden opvoeder te woord staan in het argument van honden enkel belonen en de positieve opvoeding, omdat ze de foei als een straf moeten conditioneren.
Maar dat is een ander onderwerp.

Links, mijn lieve Honey die 15 jaar geworden is, en die steeds in Co- lead gestaan heeft met uitzondering van één seizoen waar ze lead is "moeten" zijn.

De rechtse foto ben ik op een wedstrijd waar we in de vorige les over hadden, het verkeerd afslaan ..We gaan onze honden leren om af te slaan op commando met enkel belonen.

Dit is bij deze dan ook volledig toepasbaar.
Belonen versterkt een gedrag, herhalen ( conditionering ) maakt dat de beloning achterwege kan gelaten worden.
Met toch af en toe belonen om het geleerde ook in stand te houden of het zou kunnen verzwakken ook. Niets is eenvoudig, ik weet het.

Praktijk
We kiezen een omloop waar we onze hond de links rechts gaan leren, en die liefst een trainingsomloop is die je zal benutten om te trainen in andere omstandigheden dan wandelen. Een technische omloop is te verkiezen boven een blokje om lopen, wegens te weinig kunnen herhalen.
We kunnen met de hond de omloop af wandelen of men kan gaan trainen met de nodige correcties op een zachte manier.
Geduld hebben is een goede zeden. Ga dit ook niet doen als je een stress dag achter de rug hebt, bedoeling is dat we gedrag gaan versterken.
Loop of train de hond steeds dezelfde omloop totdat je eigenlijk geen commando's meer zou hoeven geven, maar je doet het nog wel, herhaling werkt nu eenmaal.
Bij iedere goede richting beloon je met een vriendelijk woord.
Om alles ten volle te benutten is een bocht die een bocht kan genoemd worden ook onderheving aan afslaan, dus komt er een comando ook al weet je dat hij/zij geen andere kant kan opgaan.
Je gaat links afslaan en geeft het bevel , Pitje! ( aandacht krijgen; oren gaan jouw richting uit als ze dat al niet deden ) links ( verwittigt dat we links gaan afslaan) … links! ( nu afslaan ). de hond begint af te slaan en eenmaal dat je ziet dat hij/zij van plan is om de goede weg in te slaan zeg je o.k. ( bevestiging dat het goed zit ( versterking )) en eenmaal helemaal ingeslagen zeg je flinke jongen/meid en beloon ze verbaal maar goed; maar ook niet te lang.
In dit voorbeeld heb ik een paar zaken toegevoegd zodat je ook direct het juiste aanleert om later deze te gaan benutten in een andere oefening, die van een goede musher is een luie musher.

Wat bereiken wij met deze methode.
 •  We moeten enkel belonen, dus krijgt de hond meer en meer zelfzekerheid
 •  De conditionering kan niet beter, vermits herhaling deel uitmaakt van conditionering en het belonen de versterkende factor is van het gedrag.
 •  Je krijgt een zelfzekere leidhond die nog wel eens fouten zal maken, maar algemeen gezien zal alles goed verlopen
 •  De moeilijkste hond om dit aan te leren zal het leren
 •  Op twee weken tijd heb je een leidhond die je al kan vertrouwen

Nadelen, want die zijn er ook.

 •  Deze omloop schrijf je zo goed als af om daar ineens verandering in omloop aan te brengen, dus beperkt in gebruik. Je zal deze omloop mogelijk later nodig hebben om uw hond mentaal weer op te krikken mocht dit ooit nodig blijken. ( Positief tintje )
 •  Voor de hond geen, dus geen verder denken over opgerezen problemen oplossen of mee leren leven.
Er zijn uiteraard andere methoden, maar deze is uitermate geschikt voor een hond die mentaal niet al te sterk staat, of niet meer sterk staat of een keikop die moeilijk iets aan te leren is, of als je het je kan veroorloven een omloop enkel voor dat te benutten of gewoon omdat het een goede methode is.

Oorsprong
Deze heb ik ooit ingevoerd in mijn trainingen bij gebrek aan een leidhond, (best leaders die to soon),en werd genoodzaakt om de moeder te gebruiken die een zeer goede CO-lead was en uitmuntend in het opleren van pups, maar die van richtingen nemen er niets van bakte.
Ze was Duits en ik gaf bevelen in het Engels, misschien is het dat !?
Na een wedstrijd gelopen te hebben waar alles fout liep, tot achter de nadars te gaan moest ik een oplossing vinden binnen de twee weken; voordat ik naar een andere wedstrijd zou gaan.
Ze heeft het daar voortreffelijk gedaan met één foutje, en dit door haar waarnemings- vermogen van haar omgeving, die net anders is als de mijne ( vorige les 3 ), deze fout onvermijdelijk maakte, en waar we dan aan gewerkt hebben in een later stadium.
Mochten er twijfels zijn over deze methode, dat is geen probleem, maar als je eens wilt toetsen of het inderdaad werkt , dan moet je nadat je enkele malen foutloos de omloop hebt afgelopen eens ergens op een onbekende omloop gaan,
Deze zal foutloos gebeuren met inachtneming van de verschillende leefwerelden waarin we samen voortbewegen.
Uiteraard ben ik steeds benieuwd als er iemand dit toepast en wat de ervaringen ervan zijn. Want echt wetenschappelijk is het niet door een enkeling die het ooit heeft uitgevoerd, maar anderzijds genoeg wetenschappelijke ingrediënten bevat om het als een gedegen opleer methode te mogen gebruiken.

Volgende keer zijn we luie mushers.Geen commentaren
FBMC v.z.w.
Prinsenlaan 18
9140 Temse
Wegens spammers worden op de website geen contact gegevens geplaatst.
En raison des spammeurs, aucune information de contact n'est indiquée sur le site.

Terug naar de inhoud