Bevelen - FBMC

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bevelen

NIEUWS

Commando's

Het meest gebruikt in onze sledehondensport zijn wel commando's en dit omdat de hond op stem wordt aangestuurd; vermits we geen teugels of dergelijke hebben om ze aan te sturen.
We gaan een lijstje opmaken van mogelijke commando's en zo ook een lijst van wat de hond zou kunnen.

March of mush – start commando :

Het zou het meest vanzelfsprekende woord moeten zijn, aangezien mush een verbastering is van het woord march en dit het commando was van de toentertijd vele Franstaligen in het hoge noorden van Amerika ( canada, Alaska, et cetera ) om het gespan te doen vertrekken. De menners werden les Marcheurs genoemd en ook verbasterd tot Mushers.
We gebruiken allen onze eigen bevelen als, Go, Hike, ok, juuu, hiaaa of wat dan ook.

Gee – Haw

Gee is rechts en als geheugensteun, het bevat de letter E die in gEe en rEchts voorkomt.
Haw is links en bevat geen enkele letter die overeenstemt.
Inuiters zoals de Groenlander gebruiken dan weer Youk en Illi. Hier ook is de I van Links ook te vinden in Illi en rechts heeft geen overeenkomstige letter.
De Youk en de Illi kan men in hoge tonen gemakkelijk voortbrengen, en een herhalend effect teweeg brengen, zoals is storm of waar het geluid moeilijker zijn weg vindt tot bij de hond.
Youkyoukyoukyoukyouk en illillillillillillillillilli wat uiteindelijk de lillillillilli geeft. Is effectief een zeer performant woord, maar natuurlijk, als je weer nieuwe honden krijgt dan is de Gee haw een meer vanzelfsprekend bevel. Destijds heb ik het gebruikt bij mijn honden, en ik mag zeggen, ze luisterden niet naar een Gee of een Haw, wat soms zijn voordelen heeft.

De gee en de Haw komt voor uit de menners milieu waar een hu en ge of iets in die aard werd gebruikt.

Whoooo

Uw team zal ook eens moeten stoppen, en ook al hebt u remmen, een whooo is altijd zeer toepasselijk. Stop met sleuren en rust even uit :) Whoooo komt ook uit de ruiter en koets wereld.

No

No is een commando van, neen , het is niet goed of niet juist. Het is geen terechtwijzing maar een bevel van, zoek iets anders maar dat is het niet. bv. Op een kruising met verschillende wegen en de richting is even bijster voor de leidhond. Gaat hij naar links en dat is het niet, dan zeg je no. Na herhaalde oefeningen in die aard zal je hond gaan zoeken naar het juiste door links en rechts te gaan tot als jij zegt dat het goed zit.

O.k.

Je ziet goed, je mag vertrekken. Dit commando kan als start gebruikt worden maar ook na de No of zoek de richting. O.k. is remmen los en laat maar gaan :)

Flink

Altijd belonen, doet wonderen. beloon ze ook individueel. Flink kan ook gebruikt worden ter bevestiging dat ze een commando goed uitgevoerd hebben, flinke gee, Flinke Haw. Ik gebruik GoodGee en GoodHa als ze je juiste richting ingeslagen zijn, bevestiging.


Rechtsom

Rechtsom is een commando om terug te keren maar ze moeten rechts van jouw langskomen

Linksom

Hetzelfde als voorgaande maar de andere richting.

Geegee

Meer dan 90% naar rechts inslaan

Hawhaw

Meer dan 90% naar links inslaan

Trail

Volg het spoor, als deze afbuigt ga je mee. Blijf op het spoor is ook van toepassing.

Straight ahead

Rechtdoor

Doorgaan

Niet stoppen, er is niets te zien, niet snuffelen, niet pissen, niet kakken, hondjes met rust laten, blijf bij je taak, niet slabakken.

Foei

Foute boel

Line out

Strek de lijn

Line

Een hond die over of onder de lijn is gegaan kan zijn eigen corrigeren, een commando line wordt hen aangeleerd om zichzelf uit de minder comfortabele omstandigheid te helpen.

Stay

Blijf, wachten,

Shut-up

Stil zijn, rustig blijven, zwijg

Go home

De laatste loodjes worden gelegd, en dan is er koffie.

Flink

Na iedere uitstap hebben ze het heel goed gedaan, flink is een commando die men nooit genoeg gebruikt :) Daarom dat ik het hier nog eens vernoem


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu